ВІТАМІН С — КРАЩИЙ ВІТАМІН ДЛЯ КРАСИ І МОЛОДОСТІ ШКІРИ

18-04-2017 11:31

Вітамін С– природний антиоксидант, який використовується в косметичних препаратах. В організмі більшості рослин і тварин вітамін С синтезується. У людей через втрату L-глюконогамалактоноксідази така здатність відсутня, тому вони повинні отримувати вітамін С з харчових продуктів: з цитрусових і зелених листових овочів. Цікаво, що при пероральному прийомі вітаміну С, накопичення його в шкірі невисоке, оскільки навіть при вживанні великих доз препарату його всмоктування обмежене механізмом активного транспорту в кишечнику, тому він набув популярності в космецевтичних препаратах для місцевого застосування.
Аскорбінова кислота на сьогоднішній день вважається однією з найбільш вивчених сполук. Вона має здатність захоплювати і руйнувати вільні радикали. Вона також необхідна для процесу синтезу колагену, оскільки бере участь в більшості ферментативних реакцій, що забезпечують цей процес. При дефіциті вітаміну С кількість колагену поступово скорочується. Це в подальшому може викликати кровотечі, при яких руйнується колаген судин і капілярів.
Крім того, вітамін С здатний знижувати синтез пігменту меланіну і руйнувати пігмент у верхніх шарах шкіри, тому він робить і освітлюючі дію. Існують дані і про те, що аскорбінова кислота підвищує захисні функції шкіри, зменшує інтенсивність запалення і допомагає вирівнювати рельєф, в тому числі при наявності рубців.
На жаль, аскорбінову кислоту дуже важко використовувати в її природній формі, так як вона швидко руйнується під дією світла і навіть при невеликих змінах температури. Вчені постійно ведуть пошук найбільш стабільної і ефективної форми вітаміну С.
 L-аскорбінова кислота і її похідні – стабільна тільки в розчині з рН нижче 3,5, легко руйнується під впливом світла і при зміні температури. Дає всі ефекти, характерні для вітаміну С, набуває велику стабільність в присутності вітаміну Е.
• Аскорбил-6-пальмітат – стабільне з’єднання, жиророзчинний аналог L-аскорбінової кислоти з ланцюгом пальмітинової кислоти 6. Підсилює синтез колагену, зменшує наслідки засмаги, але практично не освітлює шкіру.
• Магнію аскорбілфосфат (МАР) – стабільний, легко проникає в шкіру, де трансформується в аскорбінову кислоту. За результатами досліджень МАР, підсилює синтез колагену і росту клітин в культурі фібробластів, регулює продукцію колагену I типу.

ВИСНОВОК
Місцеве застосування вітамінів залишається головним напрямком для вирішення проблем з віковими змінами шкіри. Велика кількість даних про сприятливу місцеву дію вітаміну С дозволяє використовувати його в якості космецевтичного засобу. Різноманітна біологічна активність в шкірі робить вітамін С незамінним для практичної дерматології та косметології.

                                                                                                                                                          Шеховцова Х.І

Опубліковано
В категорії Norel

Залишити коментар