ЕФЕКТИВНІСТЬ СОНЦЕЗАХИСНИХ ЗАСОБІВ

18-04-2017 09:24

Сучасний споживач чув як про шкоду, так і про користь сонцезахисних засобів. І дійсно, ці засоби є найскладнішими в плані рецептури, тому вимога до них така ж як до лікарських засобів. З кожним роком вони стають більш безпечними і найбільш важливими, і це підтверджується науковими дослідженнями. Напередодні літа сонцезахисні засоби як ніколи  актуальні тому розглянемо їх більш детально.

Невеликі дози УФ-опромінення необхідні для життя людини. Доведена їх виняткова роль в синтезі вітаміну D і метаболізмі кальцію. УФ-опромінення надає ще один важливий ефект – воно сприяє фотолізу фолату, який впливає на репродуктивну функцію і ембріональний розвиток людини.

Разом з тим надмірне УФ-опромінення призводить до ряду небезпечних структурних і функціональних змін в шкірі, які можна розділити на гострі і хронічні. До гострих побічних ефектів належать загар, потовщення шкіри і сонячний опік. До хронічних – передчасне старіння шкіри і злоякісне переродження клітин.

Весь Уф-діапазон прийнято розділяти на наступні області:

УФС- (200-280 нм) – повністю затримується озоновим шаром.

УФВ (280-320 нм) – частково затримується озоновим шаром, практично не проникає крізь скло, 70% відбивається роговим шаром, на 20% послаблюється при проходженні через епідерміс (в дерму проникає менше 10%)

УФВ-опромінення викликає сонячні опіки і бере участь в синтезі вітаміну D3 (для цього досить малих доз УФВ). УФВ непрямим чином індукує розвиток пухлин за допомогою стимуляції секреції ендотеліального фактора росту (endothelial growth factor – EGF) .- провокує розвиток нових судин в шкірі – стимулює зростання так званих «сплячих пухлин». Може привести до сніжної сліпоти і катаракти. Довжина хвилі 320 нм викликає ушкодження ДНК і, як наслідок, рак.

УФА (320-380 нм) – не затримується озоновим шаром, проходить крізь скло і роговий шар. В  дерму проникає близько 10-20%, за рахунок поглинання органічними молекулами та відображення поверхнею шкіри при проходженні через епідерміс.

УФА вважається самим підступним і небезпечним, так як викликає ушкодження ДНК і мутації в клітинах шкіри. УФА не викликає сонячних опіків, проте саме УФА відповідає за появу ознак фотостаріння, а також за УФ-індукований канцерогенез.

Щоб захиститися від шкідливої ​​дії УФ-опромінення використовують сонцезахисні засоби. УФ-фільтри – головні речовини будь-якого сонцезахисного засобу.

СОНЦЕЗАХИСНІ ЗАСОБИ ТА УФ-ВИПРОМІНЮВАННЯ

Вибір УФ-фільтрів – це завжди пошук компромісу між ефективністю, безпекою та споживчими властивостями. Тому сучасний сонцезахисний засіб повинен бути приємним, ефективним, стабільним і безпечним. Всі УФ-фільтри діляться на: хімічні (органічні) та фізичні (неорганічні)

ВЛАСТИВОСТІФІЗИЧНІ УФ-ФІЛЬТРИХІМІЧНІ УФ-ФІЛЬТРИ
Хімічна природаЧастинки (< 1 мкм)Органічні сполуки
Механізм діїПоглинають УФ-промені з подальшим виділенням тепла (інфрачервоного випромінення)Відображають і розсіюють УФ-промені
Розподіл на шкіріНа поверхніВ межах рогового шару
ПенетраціяВідсутнєДуже низька
Включення в косметичну рецептуру (поєднуваність з іншими інгредієнтами)Прийнятне (в окремих випадках не дуже хороше)Відмінне
Безпека / ефективністьВід гарної до відмінноїВідмінна
Недоліки при використанні« Ефект білил» 

УФВ-фільтри – ціннамати, саліцилати. Похідні камфори. Бензофенон, пара-амінобензойна кислота і її похідні та ін.
УФА-фільтри – дібензоілметан, бензофенон, похідні камфори та ін.
Природні сонцезахисні засоби – кавова кислота, олія ши, екстракти алоє і ромашки і т.д

Головні вимоги на сьогоднішній день до сонцезахисних засобів:

• Комфорт при нанесенні – створюють відчуття «невидимого захисту».
• Не викликають роздратування – підходять навіть для дуже чутливої ​​шкіри.
• Нетоксичні – сонцезахисні засоби можуть наноситися на великі ділянки шкіри, тому що компоненти які входять до нього повинні мати дуже низький (близький до нульового) здатний проникати потенціал.
• Стійкі до дії високих температур і світла – на світлі можуть початися спонтанні фотохімічні реакції між окремими компонентами, в результаті чого в засобі з’являються речовини, що несуть в собі потенційну небезпеку для шкіри.
• Добре поєднуються з іншими інгредієнтами – на ефективність сонцезахисних дій фільтрів істотно впливають інші компоненти, що входять до складу рецептури, особливо емоленти і емульгатори. Правильний підбір цих компонентів здатний змінювати SPF готового засобу, не підвищуючи при цьому концентрацію УФ-фільтрів.
• Поглинають УФ-промені в широкому діапазоні – УФА і УФВ-фільтри
• Водостійкі – здатні відштовхувати воду, піт.
• Оптимальний SPF – вибирається з урахуванням фототипу, кліматичної зони і пори року. А також наявність додаткових відбиваючих поверхонь (вода, сніг і т.д)

ОЦІНКА СТУПЕНЯ ФОТОЗАХИСТУ

УФВ-захист:

• SPF ( Sun Protection Factor )

Показує, наскільки мінімальна еритемна доза захищеної шкіри перевищує мінімальну еритемну дозу незахищеної шкіри. Чим вище значення SPF, тим надійніше захист. Чим світліше шкіра, тим більш високий SPF необхідно використовувати. Наприклад, якщо шкіра світла і людина може перебувати на сонці без почервоніння близько 10 хв, то вибираючи фактор захисту SPF 20, він теоретично може продовжити цей час в 20 разів, тобто 10 хв x 20 = 200 хв (3 год 30 хв) .

УФА-захист:

• PPD- (Persistent Pigment Darkening)  поява стійкої пігментації.
Стимулює в шкірі вироблення меланіну. Якщо в сонцезахисному засобі є знак UVA, то в даному засобі PPD становить понад 1/3 від його SPF.

 DNA PF (DNA Protection Factor)  фактор захисту ДНК
Показує наскільки ефективно сонцезахисний засіб запобігає утворенню піримідинових димерів в молекулі ДНК. DNA PF > SPF

• IPF immune protection factor- іммунопротективний фактор
Найкращий захист шкірного імунітету від Уф-випромінювання забезпечують УФ-фільтри з широким спектром дії. Чи не залежить від величини SPF.

Є кілька видів класифікацій за визначенням типу шкіри. Ми розглянемо класифікацію Гарвардської медичної школи.

КЛАСИФІКАЦІЯ ФОТОТИПІВ

I тип-еритема, без пігментації. Люди кельтського типу шкіри зі світлим волоссям, блакитними очима, рудим волоссям і веснянками. Не піддаюча опроміненню шкіра залишається білою.

II тип-еритема, а потім пігментація слабкого ступеню вираженості. Аналогічний варіант типу шкіри, як тип I, але не так різко виражений. Часто карі очі.

III тип-іноді з’являється еритема, а потім легка пігментація. Зазвичай спостерігається у людей, що мають білу шкіру.

IV тип-пігментація без попередньої еритеми. Люди з білою або злегка пігментованою шкірою, темними очима і темним волоссям, жителі південних країн.

V тип-пігментована шкіра. Темношкірі люди, шкіра яких не має здатності реагувати на ультрафіолетове випромінювання.

VI тип – чорна шкіра. Чорношкірі люди.

ЯК ПРАВИЛЬНО ПІДІБРАТИ SPF

Чим вище передбачається доза УФ-опромінення, тим сильніший повинен бути фотозахист. При цьому потрібно враховувати фототип шкіри, сезонність, географічне розташування і скільки часу людина планує перебувати на відкритому повітрі. Вибираючи сонцезахисний засіб, треба визначити, перш за все, його завдання.

• Якщо це щоденна профілактика, то хорошого денниго крему з УФ-захистом, або пудри, буде цілком достатньо. Від SPF 4 до SPF 25 ..
• Якщо це літня відпустка, то потрібно враховувати кліматичні умови в даній місцевості. Наявність води варто розглядати як відбивну поверхню. Тому SPF повинен бути досить високий від SPF 25 до SPF 50+
• Якщо шкіра, наприклад, після хірургічних втручань, опіку або дерматологічних процедур (пілінг, мезотерапія, дермабразія і т.д), то необхідно повністю перегородити доступ УФ-променів до шкіри. Це засіб з SPF 50 написом на етикетці «sunblock»
При виборі SPF також потрібно пам’ятати про наступні факти:

Тестування сонцезахисних засобів проводиться не на відкритому сонці, а в лабораторних умовах. Тому зазначений на етикетці SPF трохи вище, ніж він буде на відкритому сонці.
Крім цього, все залежить від товщини наносного сонцезахисного крему. У тестах наносять 2 мг / см2. Відповідно від цього змінюється і SPF.

ВИСНОВОК:

Щоб захистити шкіру від згубного впливу шкідливих променів перше, що потрібно зробити – це зменшити кількість фотонів потрапляючих на поверхню шкіри. Для цього необхідно по-можливості, уникати відкритого сонця використовувати закритий одяг, носити капелюх з широкими полями, і на місця, не закриваючі одягом, наносити сонцезахисні засоби.

Шеховцова Х.І.

Залишити коментар